OSLAVA GANÉŠI - GANESH CHATHURTHI

Datum svátku Ganesh Chaturthi spadá na čtvrtý den období přirůstání měsíce (Shukla Chaturthi) v hindském měsíci Bhadrapada. To je srpen nebo září každého roku. Festival je zpravidla oslavován po dobu 11 dní, největší podívaná se koná v poslední den Anant Chaturdasi

Ganesh Chaturthi připomíná narozeniny boha Ganéši. V tento den jsou krásné ručně zpracované modly Ganéši instalovány jak v domácnostech, tak na veřejnosti. Je vykonáván obřad Prana Pratishtha za účelem vyvolání síly božstva do sošky, následovaný 16-krokovým rituálem známým Shodashopachara Puja. Během rituálu se sošce přinášejí různé obětiny včetně sladkostí, kokosů a květin. Rituál by měl být vykonán v příznivém čase kolem poledne, známého jako Madhyahna, kdy se domníváme, že se Ganéš narodil. 

Dávejte pozor na tradici, vidí-li člověk měsíc v průběhu tohoto svátku, bude prokletý a obviněný z krádeže a zavržený společností ledaže odzpívá mantru.
Zjevně se tak traduje od dob kdy pán Krišna byl falešně obviněn z krádeže cenného drahokamu. Mudrc Narada Säger řekl, že Krišna musel vidět měsíc v době Bhadrapada Shukla Chaturthi (událost jež spadá do období Ganesh Chaturthi) a byl proto proklet.
Od té doby každý, kdo viděl měsíc, by pak byl podobným způsobem prokletý.
Sošky Ganéši jsou uctívány každý den večer při obřadu aarti. Největší sošky jsou vyneseny na veřejnost a v době Anant Chatudasi omývány vodou. Nicméně ti, kteří své sošky mají doma, je omývají ještě dlouho předtím.  

FESTIVAL OF GANESHA - GANESH CHATHURTHI

The date of Ganesh Chaturthi falls on the fourth day of the waxing moon period (Shukla Chaturthi) in the Hindu month of Bhadrapada. This is August or September each year. 

The festival is usually celebrated for 11 days, with the biggest spectacle taking place on the last day called Anant Chaturdasi. Ganesh Chaturthi commemorates the birthday of Lord Ganesh. On this day, beautiful handcrafted idols of the Lord are installed both in homes and in public. Prana Pratishtha is performed to invoke the power of the deity into the idol, followed by a 16 step ritual known as Shodashopachara Puja. During the ritual, various offerings including sweets, coconuts, and flowers are made to the idol. The ritual should be performed at an auspicious time around midday, known as Madhyahna, when Lord Ganesh is believed to have been born. 

 It’s important, according to tradition, not to look at the moon during certain times on Ganesh Chaturthi. If a person sees the moon, they’ll be cursed with accusations of theft and dishonored by society unless they chant a certain mantra. Apparently, this came about after Lord Krisha was falsely accused of stealing a valuable jewel. Sage Narada said that Krishna must’ve seen the moon on Bhadrapada Shukla Chaturthi (the occasion that Ganesh Chaturthi falls on) and was cursed because of it. Furthermore, anyone who saw the moon then would be cursed in a similar way. 

 The idols of Lord Ganesh are worshiped every day, with an aarti in the evening. The largest Ganesh statues, on display to the public, are usually taken out and immersed in water on Anant Chaturdasi. However, many people who keep an idol in their homes carry out the immersion much before this.

Source: Sharell Cook, https://www.tripsavvy.com/when-is-ganesh-chaturthi-1539429


Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte. 
Možná Vás budou zajímat i další související články:

The Soul Ride

Prayer to the Universe

Pravda v kapse

Jóga srdce z módy nevychází

Shanti mantra Om Asato Ma Sadgamaya

Strach ze změny, aneb dům, do kterého zatéká

Hanuman Jayanti

Člověk není ostrov

Happy Holi

Štěstí je muška zlatá

Guru Mantra

Mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Adventní čokoláda pro duši I: Naděje

Adventní čokoláda pro duši II: Mír

Adventní čokoláda pro duši III: Přátelství

Adventní čokoláda pro duši IV: Láska

Síla očisty: Ve zdravém těle zdravý duch

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

Jin jóga: Cesta do hlubin jogínovy duše

Byl jednou jeden víkend

Chodidla jsou blízko země

Cti učitele svého: Guru Purnima

Kam kráčíme

Sbírejme plody až když jsou zralé

India All In One

Život je jako jízda na kole

Stačí málo…

Jen si tak plout

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Nové pravidelné lekce

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja

Jogailonek


Using Format