JEN SI TAK PLOUT

Jen tak si plout…

Jen tak si plout na vlně dechu. Kdy dech se stává řekou, co celé tělo omývá. Nádech-výdech, paže rozříznou vzduch, dlaně se spojí, jeden pohled vzhůru, a v tiché pokoře klaníme se Zemi. Dlaně cítí půdu po nohama, nohy naberou svobodu a stávají se kotvou. Jen si tak plout. Být u sebe. Být se sebou. Být sám sebou.

Jen si tak plout vzduchem. Plout krajem, co plyne před očima. Než se naději, oko se mihne, co bylo, už není, v naději plují chodidla co noha nohu mine. Vznáší se tělo nad povrchem, tráví nerovnost, vyrovnává osu, vyrovnává se. Se vším co bylo, je a bude. Učí se, že co bolí, to taky pomine. Učí se vytvářet radost. Učí se, že hlava někdy lže, když říká “to nejde”. Že nikdo nemá právo říkat, že něco nezvládnout se dá. Učí se rozeznávat, kdy tělo lže, že nemůže už dál, a kdy mluví pravdu, že už stačilo.

Jen si tak plout. Nechat se hladit něžností vody. Plynout, splynout s dotekem hebkosti. Nořit se do hloubky bytí. Nechat se nadnášet, unášet, kormidlovat směr. Nadechnout a vydechnout ve správnou chvíli na správném místě. Je to jako v životě. Jen si tak plout. Kopat nožkami dost na to, aby bylo možné z místa se hnout. Uvolnit se zároveň natolik, aby bylo lze se vznést a před cílem se nevyčerpat. Stira a sukha. Úsilí a vytrvalost versus lehkost. Vlastně ne ani tak proti sobě jako spolu. V jedné celistvé jednotě. Cítit, kde a kdy zabrat a kde a kdy povolit.
Nekonečné pokorné vyvažování napětí a rozplývání se. Střídavé zostřování a rozpíjení obrysů.

Jen si tak plout… Životem…

Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte.
Možná Vás budou zajímat i další související články:

India All In One

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

Jin jóga: Cesta do hlubin jogínovy duše

Cti učitele svého: Guru Purnima

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja


Using Format