JINGA: CESTA DO HLUBIN JOGÍNOVY DUŠE

Dveřmi, kterými vstupujeme do světa jógové praxe, jsou nejčastěji naše fyzická hrubohomotná těla. Těla, na která si můžeme sáhnout. Těla ztuhlá, bolavá, dávající o sobě vědět hlasitým zpěvem.

Možná jste slyšeli již o rozdělení světa na koncepty jin a jang. Zdánlivě stojí proti sobě, ve skutečnosti však tvoří na tomto světě jeden celek. Jedno bez druhého nemůže existovat.

Naše svaly jsou strukturami jangovými. Strukturami, které umožňují rychlý pohyb, zrychlení, aktivitu, strukturami, které jsou elastické, mají rády zahřívání.
Nejlépe se stimulují rytmickým a opakovaným pohybem. Procvičování našich svalů je dobré, protože nám to zajišťuje bezpečnou praxi, bezpečný pohyb.
Dobře posílené svaly nám zajišťují stabilitu, kterou potřebujeme zejména v mladším věku, kdy flexibilita našich kloubů je velká, někdy je v mladém věku rozsah až na úkor oné stability. Správná funkce svalů chrání naše klouby, kosti, a páteř, zajišťuje integritu pozic. Zabraňuje tak zranění.

Jinové struktury, naproti tomu, jsou spíše plastického charakteru, ocení spíše jemný tlak aplikovaný po delší časový úsek, který jim pomáhá sílit.
Jinovými strukturami jsou např. naše klouby, kosti. vazy, šlachy a úpony.
Jinový způsob pohybu je prospěšný zejména když naše tkáně začínají stárnout a jejich přirozená flexibilita se snižuje. Většinou již máme vypracované svaly a máme dostatečnou stabilitu, chybí nám však ohebnost a rozsah v kloubech.

Jin a jang jsou kategorie relativní. Chladnější teplota je např. kvalifikována kategorií jin oproti teplejší jang. Studená voda je jinová vůči teplé jangové vodě. Teplá voda je ale jin vůči vařící vodě jang. Zároveň je studená voda jang oproti ledové vodě jin.
Jin a jang je zdánlivý svět protikladů, tma - světlo, chlad - teplo, pasivita - aktivita,
nitro - vnější svět, pomalý - rychlý pohyb, nejasné - jasné, voda - oheň, hmota - energie, záhadné - očividné, noc - den, země - nebe, plastické - elastické, prohra - výhra, půst - jídlo, výdaje - příjmy, pasivita - aktivita, dávání - přijímání, celibát - sex, pozorování - rozhodování, poslušnost - svoboda, duchovní - praktické,
povinnost - možnost volby, extáze - střízlivost, vize - zaměření na cíl,
koncept méně je více- více je více, element ženský - element mužský.
Vše zdánlivě stojící proti sobě, přesto však vytváří jednotu.

Jin jóga pracuje s konceptem meridiánů dle tradiční čínské medicíny.
Meridiány si můžeme představit jako dráhy, které prochází naším tělem a jimiž putuje po v našem těle životní energie. Jin jógu zajímají párové orgány a také staví na teorii pěti elementů: element vody (močový měchýř a ledviny), dřeva (žlučník a játra), ohně (tenké střevo a srdce), země (žaludek a slezina) a kovu (tlusté střevo a plíce) a emocích s nimi spojených. Práce s danými meridiány podporuje proudění energie v daných oblastech a tím posiluje příslušné orgány.

Praxe jin jógy je tak v ideálním případě praxí velmi individuální. V různém věku, v různých životních situacích či ročních obdobích můžeme vnímat potřebu posílit odlišnou skupinu orgánů.

Jin jóga jako styl jógové praxe je praxí pomalou, jemnou, s dlouhým setrváním v pozicích. Pozice jsou uzpůsobeny tak, abychom se v nich mohli co nejvíce uvolnit. Jemnost spočívá v čase a prostoru, který svému tělu s citem věnujeme tak, aby se pozice mohla postupně sama otevřít a mohla nám umožnit dostat se ještě více do hloubky. Nejdeme však pouze do fyzické hloubky pozice, ale také putujeme ve své prostorové nehybnosti do hloubky své duše. A zde se stává praxe jin jógy náročnou. Vydržet, přijmout, neutéct, když nám začne být nepohodlně. Setrvat s tím, co se nabízí, odevzdat se, splynout s dechem a zůstat v pozici pozorovatele, naučit se odstupu. A to jsou právě ony dovednosti, kterým nás jin jóga učí, abychom je dovedli aplikovat později mimo podložku.

Jin jóga je cenným doplňkem dynamické praxe jógy i jiných druhů pohybu. Je balzámem na zrychlený život v nás a okolo nás. Je přítomností, je pohlazením, je časem, který vědomě a s láskou věnujeme sami sobě. Nejlepší je ale vyzkoušet si ji sám na vlastní kůži. Tedy podívejte se do sekce Rozvrh a přijďte ji vyzkoušet. Budu se těšit.

Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte. 
Možná Vás budou zajímat i další související články:

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

India All In One

Život je jako jízda na kole

Stačí málo…

Jen si tak plout

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Nové pravidelné lekce

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja

Jogailonek

Using Format