LA ZAČÁTKŮ

Dnes ze zákulisí… Záklony a zkrácená přední strana ramen byly vždycky mou výzvou. Letité sedavé zaměstnání, každodenní dojíždění za volantem, oblíbené spaní na boku a vrozená povaha příležitostného introverta tomu nepomáhaly. Kdy dnes uvidíme učitele, co sdílí to, co mu nejde? Ztratili jsme už kontakt s realitou pod vlivem instagramových fotek jogínů, co mají za sebou historii baletek, gymnastek nebo bodybuilderů? I učitel může uběhnout deset kilometrů a druhého dne mít zkrácená stehna.
Povím vám dvě tajemství: 

1. Nic mne nepřipravilo na práci se studenty tolik jako to, co mi nejde. Když Vám něco nejde, stále hledáte nové způsoby, jak se o sobě dozvědět více a jak se v tom zlepšit. Když na to přijdete, máte to něco navíc, co můžete předat dál. 

2. Že nám něco nejde není důvod k tomu to nedělat. Ať jde o pohybovou práci, postoje, nebo práci s pamětí či myslí. Že nám něco nejde znamená, že máme prostor se učit, posouvat a na konci života bude tohle přesně to, co se bude počítat. Naše nervová soustava si to bude pamatovat. Přesně tak si vykládám citaci, že život začíná tam, kde končí komfortní zóna. Vystupování z komfortní zóny a ochota k tomu to dělat, nám totiž život (větsinou :-D) prodlouží. Nervová spojení prospívají, vznikají nová napojení, buňky lépe regenerují, telomery, které mají za úkol spustit zánik buňky v naprogramovaném čase, se najednou umravní a zánik odsunou…A tak důvod pro to, proč něco nedělat, je naopak když nám něco jde, když narazíme na své limity. Jakmile už není kam, co posunout, co rozvinout, zlepšit kvalitu, sílu, rychlost, pružnost, vědomé vnímání, tak od toho. 

 Miluji učit začátečníky. Jejich nasazení a vnitřní boj zvládnout, co nejde. Pokud začínáte, možná to nevidíte. Ale v tom být začátečník je obrovská síla. Vykřesejte ji z toho. Jestli jste se pustili do něčeho, co Vám nejde, už teď jste obrovsky silní. Silnější než většina lidí, která celý život stráví v komfortní zóně. Jenom o tom ještě nevíte. Možná se ve třiceti poprvé postavíte na hlavu,  v pětatřiceti se naučíte plavat kraul nebo v padesáti lyžovat. Všechno je možné. A ta síla, která pramení ze zvládnutí nové dovednosti, vletí do Vašeho života jako uragán a znovu Vám přerovná hodnoty. Život se má žít a ne přežívat. Najděte v sobě tu zvědavost a nadšení dítěte, protože pouze tehdy se nachází náš mozek na té správné frekvenci čistého bytí v přítomnosti. To je ten okamžik, kdy doopravdy žijeme. Takže s čím dnes začnete?


THE POWER OF BEGINNINGS

Bringing stories from behind the scenes today… The backbends and the shortened front side of my shoulders have always been my challenge. Years of sedentary work, daily car commute, my favourite sleeping on one side, and the ocassional innate nature of an introvert did not help much. When will we see a teacher today, who shares what he is not too good at? Have we lost the contact with reality under the influence of polished Instagram photos of yogis with the history of ballet dancers, gymnasts or bodybuilders? Even a teacher can run ten kilometres and feel the thighs are shortened on the next day. I have two secrets to tell: 

 1. Nothing has prepared me for work with my students as much as what I was not good at. If something does not go as desired, you look for new ways to learn more about yourself and ways to improve. When you find the way, you have that something little (or big) extra you can pass on. 

 2. That we are not good at something is not a reason to not to do that. Whether it is movement, work, attitudes, or working with our memory or mind. When we are not good at something it means that we have space to learn, improve and at the end of life this will be exactly what will count. Our nervous system will remember. That’s exactly how I perceive the saying that life begins at the end of the comfort zone. Getting out of the comfort zone and the willingness to do it prolongs life (usually). Nerve joints thrive, new connections are created, cells regenerate better, telomeres that are supposed to trigger cell death at the programmed time suddenly postpone the process … Thus, the reason not to do something should be when we encounter our limits. Once there is no longer where to move, what to develop, how to improve quality, strength, speed, flexibility, conscious perception, we should leave it. 

 I love to teach beginners. Their deployment and inner struggle to master what is not yet possible. If you are a beginner at something, you may not see it yet. But there is tremendous empowerment in being a beginner. Squeeze the power out of it. If you have embarked on the journey of mastering something you cannot do, you are already very powerful. You are stronger than most people who spend their entire life in the comfort zone. You just do not know it yet. Maybe you will find a headstand at thirty, you will learn how to swim crawl at thirty-five , or learn to ski at fifty. Everything is possible. And the power that comes from mastering new skills will fly into your life like a hurricane and redefine your values again. Life is supposed to be lived and not survived. Find the curiosity and enthusiasm of the child in yourself again, because only then our brain operates at the right frequency of pure being in the present. That’s the moment when we rare alive for real. So what do you start with today? 

Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte. 
Možná Vás budou zajímat i další související články:

Strach ze změny, aneb dům, do kterého zatéká

Hanuman Jayanti

Člověk není ostrov

Happy Holi

Štěstí je muška zlatá

Guru Mantra

Mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Adventní čokoláda pro duši I: Naděje

Adventní čokoláda pro duši II: Mír

Adventní čokoláda pro duši III: Přátelství

Adventní čokoláda pro duši IV: Láska

Síla očisty: Ve zdravém těle zdravý duch

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

Jin jóga: Cesta do hlubin jogínovy duše

Byl jednou jeden víkend

Chodidla jsou blízko země

Cti učitele svého: Guru Purnima

Kam kráčíme

Sbírejme plody až když jsou zralé

India All In One

Život je jako jízda na kole

Stačí málo…

Jen si tak plout

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Nové pravidelné lekce

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja

Jogailonek

Using Format