GURU MANTRA

Zvuk léčí. Zvuk nese určitou vibraci, a protože je naše tělo z velké části tvořeno vodou, zvuky ovlivňují také vibraci našeho těla. Mantry jsou slabiky či věty, které mají moc měnit frekvenci, na jaké vibrUjí naše buňky, tkáně, orgány, a tím měnit naši energii, harmonizovat nás. Opakování mantry se tak může stát nástrojem ke koncentraci a osvobození mysli od myšlenek (“man” znamená “mysl” a “tra” je “nástroj, svoboda”) a tak být předstupněm vyprázdnění mysli, stavu meditace, nebo můžeme její vibraci využít k harmonizaci, přeměně energie, léčení tkání. V ideálním případě k obojímu. Mantry mají největší účinek, zpívají-li se nahlas. Zpěv je jedna z nejjistějších cest k životní radosti a nejspolehlivěji otevírá naše srdce. Tedy zpívejme často, zpívejme rádi, zpívejme cokoli, hlavně zpívejme srdcem. Naše hlasivky se časem vyčistí. Pokud není možné mantru zpívat nahlas, můžeme si ji opakovat v duchu. 

 Tento rok je ve znamení věcí, o kterých bych si nikdy nemyslela, že je udělám. Nikdy bych nevěřila, že se opravdu naučím plavat kraul. Nikdy bych v minulosti nevěřila, že budu hrát na klávesový nástroj, neřku-li indické harmonium. Ale přání se plní a zázraky se dějí a tak právě ve chvíli, kdy jsem si hlavu lámala, jak jej dostanu z Indie, mi ho život přivál do cesty v Čechách, z Indie. Přirostli jsme si k srdci. Nikdy bych si nemyslela, že budu tak ráda zpívat, a že se dokonce odvážím zpívat před lidmi (=před Vámi, milí moji adepti jógy), neřku-li že někdy vstanu ráno v 5.50, abych si šla zaplavat, narazím na ceduli “Zavřeno” a vrátím se domů a na první pokus natočím pro Vás mantry. Nejlepší nápady vznikají spontánně bez dlouhého přemýšlení, asi proto, že se prostě mají stát. Tak tedy ti z Vás, kteří nemohli dosud zpívat se mnou, teď můžete. 

 GURU MANTRA je jedna z nejzákladnějších jógových manter. 


Její text je: 

 GURU BRAHMA 

GURU VIŠNU 

GURU DEVO MAHEŠWARA 

GURU SAKŠAT 

PARAM BRAHMA 

TASMAI ŠRÍ GURAVEY NAMAH 


Význam: 

 Brahma je Guru 

Višnu je Guru 

Mahešwara (Šiva) je Guru 

Guru je nejvyšší brahman 

Klaním se svému Guru 


 “Gu” znamená “temnota”, “ru” znamená “odstraňovatel”. Guru je tedy ten, kdo odstraňuje temnotu a přináší tak do našeho života světlo pravdy, poznání, je naším učitelem. Naším učitelem může být princip Brahma, okamžik a okolnosti stvoření, princip Višnu, průběh a okolnosti života, všechny radosti a těžkosti, které zažíváme, a také princip Šivy (Devo Mahešwara) - okamžik zániku, zničení, transformace, odevzdání starého, aby mohlo přijít nové. Vzdáváme tak hold všem svým učitelům, našemu životu a nám samým, protože mi sami a naše vlastní zkušenosti jsou nám největším učitelem. 


GURU MANTRA

 Sound has healing powers. Sound carries certain vibration, and since our body is largely made up of water, sounds also affect the vibration of our body. Mantras are syllables or sentences that have the power to change the frequency at which our cells, tissues, organs vibrate, and thereby change our energy, harmonise us. Repeating the mantra can be a tool for concentration and liberation of the mind (“man” means “mind” and “tra” is a “tool, liberation”) and thus be the precursor of emptying the mind, the state of meditation, or we can use its vibration to harmonise the body, transform energy, heal the tissues. Ideally, both. Mantras have the greatest effect when they are sung aloud. Singing is one of the surest paths to life’s enjoyment and most securely opens our hearts. So, let’s sing, sing often, sing anything, sing with joy and open heart. Our vocal cords will be cleansed over time. If the mantra cannot be sung aloud, we can repeat it in silence. 

 This year is marked with things I would never think I would do. I would never think I would learn how to do the crawl. I would never have believed in the past that I would play a keyboard instrument, much less the Indian harmonium. But wishes come true and miracles happen, thus, just when I was wondering how I would get it from India, a harmonium was brought for me, from India, and met me in Prague. We tuned to the energies of each other. I would never think I would love to sing so much, and even dare to sing in front of people (= in front of you, my dear yoga adepts). I would never say I would get up at 5.50 in the morning to go to have a swim, hit the sign “Closed “and then go home and make the first mantra video for you. The best ideas arise spontaneously without a long thought, probably because they just are supposed to happen. So those of you who have not yet been able to sing with me, you can do so now. 

GURU MANTRA is one of the most basic yoga mantras. 


 Its text is: 

 GURU BRAHMA 

GURU VISHNU 

GURU DEVO MAHESHWARA 

GURU SAKSHAT 

PARAM BRAHMA 

TASMAI SHRI GURAVAY NAMAH 


Meaning: 

Guru is Brahma 

Guru is Vishnu 

Guru is Maheshwara (Shiva) 

Guru is Supreme Brahman Itself 

Prostration unto that Guru 


 “Gu” means “darkness”, “ru” means “removing”. Therefore, the guru is the one who removes the darkness and brings the light of truth, knowledge into our lives. He is our teacher. Our teacher can be the principle of Brahma, the moment and circumstances of creation, the principle of Vishnu, the course and circumstances of life, all the joy and difficulties we experience, and also the principle of Shiva (Devo Maheshwara) - the moment of extinction, destruction, transformation, surrender of the old for the new. We give tribute to all our teachers, our lives and ourselves, because we, and our own experience, are our greatest teacher 

 Om shanti shanti shanti om.



Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte. 
Možná Vás budou zajímat i další související články:

Mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Adventní čokoláda pro duši II: Mír

Adventní čokoláda pro duši I: Naděje

Adventní čokoláda pro duši III: Přátelství

Adventní čokoláda pro duši IV: Láska

Síla očisty: Ve zdravém těle zdravý duch

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

Jin jóga: Cesta do hlubin jogínovy duše

Byl jednou jeden víkend

Chodidla jsou blízko země

Cti učitele svého: Guru Purnima

Kam kráčíme

Sbírejme plody až když jsou zralé

India All In One

Život je jako jízda na kole

Stačí málo…

Jen si tak plout

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Nové pravidelné lekce

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja

Jogailonek

Using Format