ŠPANĚLKA SE ZELENÝMAIMA

Občas se vás ptají, tak odpovíte…aneb takové malé FAQ:

1. Věk 

 35 

 2. V kolika letech jsi poznala jógu? 

 Jógu jsem poznala ve 27 letech. 

 3. Předcházela józe jiná aktivita? 

 Od patnácti let jsem tančila, nejprve závodně latinu, potom pro radost salsu, zouk, bachatu, kizombu, tango, posilovala jsem, běhala, plavala, nakonec jsem se stala lektorkou zumby, lekce jsem vedla moc ráda a hodně po dobu sedmi let a podle všeho potěšila spoustu “studentů”. Přes bollywoodské tance jsem se ale na jednom školení dostala k józe a postupně se má pozornost přesunula zejména k ní. V mé současné životní fázi mi dává nejvíce smysl, i když stále tančím, běhám a plavu pro radost. Jóga a tanec pro mne mají mnoho společného. Dovolují nám odhodit masku, cítit, být sami sebou, uvolňují nás, dostávají z hlavy do těla, to v dnešním západním světě, který je postaven hlavně na výkonnosti a rozumu, velmi potřebujeme. Méně dělat, více být. 

 4. Jaká je tvoje největší jógová inspirace? 

 Velikánskou úctu chovám k Gurujimu Anandu Krishnovi. Jeho učení se nese v duchu, jak žít jógu 24/7, i když chodíte každý den do práce a staráte se o rodinu. Je mi tak nevyčerpatelnou inspirací.
Další velikou inspirací jsou mi moje učitelky Lenka Nezvalová a Lucie Konigová, jejich učitelé Sharon Gannnon, David Life a celý system Jivamukti jógy. 

Z dalších světových mistrů již nežijící Sri Ramana Maharishi, dale pak Sri Swami Satchidananda, Mooji, Jessica Stickler a některé texty od Osha (např. Jóga. Věda o duši). 

 5. Jaké je tvé rodinné zázemí (děti, partner) ?

 Momentálně žiji bez partnera a děti nemám. Těším se, až jednoho dne přijdou. Veliké štěstí si zatím užívám se svými dvěma malinkými neteřemi, které mne nepřestávají učit, jak se dívat na svět zvědavýma dětskýma očima, a velmi mne jejich prožívání světa baví. 

 6. Máš svou vlastní praxi doma, chodíš k někomu na lekce nebo zvládáš pohyb v rámci výuky? 

 Jóga mi dělá dobře po těle i na duši a den s jógou je pro mne zcela jiný než den bez jógy, proto se snažím věnovat se své vlastní praxi, i když je třeba kratší. Pokaždé je to, jako bych si darovala prázdniny. Tělo už samo praxi vyžaduje. Samozřejmě jsem člověk, takže čas od času mám i období, kdy je praxe méně, jsem ráno na vstávání moc unavená, práce nebo cest je více. Ale vždycky mi vynechání ukáže, že mi čas na podložce chybí a je pro mne potřebný. Opakovaně, jak čas dovolí, se ráda vracím na lekce své učitelky, navštěvuji workshopy zahraničních lektorů u nás, a jednou za čas si dopřeji i retreat a cestu do dalekých zemí za jógou. Je pro mne jako pro učitele velmi důležité jak čerpat ze svého nitra, tak nasávat nové podněty pro svou praxi, abych je pak mohla předávat dál. 

 7. Kolik lekcí týdně učíš? 

 Učím 6 lekcí týdně pravidelně, 1x za měsíc učím víkendový workshop, 2x ročně víkendové retreaty (jaro a podzim) .

 8. Jaké jsou tvoje tajné hříchy? 

Ve skutečnosti se stravuji až nudně zdravě, protože je tak mému žaludku lépe, alkohol téměř nepiji, protože každý den řídím auto. Neumím si ale představit den bez litrů zeleného čaje, nejedu na kávu, ale na green power. Všechno chodí ale ve vlnách a občasná vlna, při které ztrestám avokádové smoothie s banánem, pořádný kus dortu nebo celou tabulku čokolády, je nevyhnutelná :-)

 9. Tvoje tajné sny? 

 Dělat to, co miluji, cítit se ve svém životě zdravě, šťastně a svobodně, mít milující rodinu. Vrátit se možná i s ní do Indie, na Bali, do Španělska, podívat se na Kubu a nepřestat být světoobčanem s otevřenou myslí. Naučit se život žít ještě s větší lehkostí. 

10. Prozradíš na sebe ještě něco pikantního? 

 Jsem “doma” ve Španělsku, občas mi říkají Španělka se zelenýma očima. To, co skrze jógu hledám a nacházím v Čechách roky, mi naskakuje po přistání ve Španělích za deset minut. Mám ráda zenové zahrady a jednu jsem si vlastníma rukama s krumpáčem v ruce vytvořila (neptejte se mne, jestli bych to udělala znovu, záda si to dodnes živě pamatují). Pravda, bambus mi trošku přerostl až k sousedům, takže spolu trochu diskutujeme. Miluji zelenou barvu a jako žena jsem zcela bezbranná ne tváří v tvář kabelkám a botičkám, ale šperkům s olivíny, Naštěstí se jich u nás netvoří moc :-)

.

SPANISH GIRL WITH GREEN EYES

Sometimes they ask you questions. So you respond….a kind of FAQ:

1. Age 

 35 

 2. How many years have you known yoga?

 I got to know yoga at the age of 27. 

 3. Has yoga been preceded by another activity in your life? 

 I’ve been dancing since being fifteen years old, first Latin dances, then salsa, zouk, bachatu, kizomba, tango, just for fun, I did weight lifting, swimming, jogging, and eventually became a zumba instructor, teaching a lot for seven years, and pleased plenty of “students”. Thanks to Bollywood dances, however, I got to yoga one day and gradually moved my attention to it. In my current stage of life, it makes the most sense to me at the moment, although I still dance, run and swim for fun. Yoga and dance have many things in common. They allow us to cast off our mask, to feel, to be ourselves, to release tension, to move from the head to the body, which is, in today’s Western world, which is built mainly on performance and reasoning, very much need. Less doing, more being. 

 4. What is your biggest yoga inspiration? 

 I absolutely bow down to Guruji Anana Krishna and his teachings in the spirit of living yoga 24/7 - even if you go every to work and care for your family every day. It’s such an neverending inspiration. Another great inspiration are my teachers Lenka Nezvalová and Lucie Konigová, their teachers Sharon Gannnon, David Life and the whole system of Jivamukti yoga. From other world masters, it is Sri Ramana Maharishi, Sri Swami Satchidananda, Mooji, Jessica Stickler, Osho. 

 5. What is your family background (child, partner)? 

 I am currently single and I have no children. I look forward to the time when they come. I am living great happiness with my two little nieces, who continue to teach me how to see the world with curious children’s eyes, and I really enjoy their experiencing of the world. 

 6. Do you have your own home practice, go to a other teacher’s classes, or are you satisfied with moving in your classes? 

 Yoga is good for my body and soul, and the day with yoga is completely different to me than a day without yoga, so I try to dedicate to my own practice, even if it is short sometimes. Every time it is like I am having a vacation. The body already requires the practice. Of course I am a human, so from time to time I have a period of time when there is less practice, I am too tired to get up in the morning, there is way too much work or travel. The time when I omit my time at the mat always shows me how much I miss it and how much I need it. Repeatedly, as time goes by, I like to return to my teacher’s lessons, attend workshops of foreign lecturers in our country, and from time to time, I enjoy a retreat or a yoga journey to far away countries. It is very important for me as a teacher to draw both from my own inner self, and to take new impetus for my practice from others so that I can pass it on. 

 7. How many lessons do you teach a week? 

 I teach six lessons a week regularly, once a month I teach a weekend workshop, twice a year a weekend retreat (spring and autumn). 

 8. What are your secret sins? 

 In fact, I am quite boring in eating healthy because it’s better for my stomach, I almost do not drink alcohol because I drive my car every day. I cannot imagine a day without big cups of green tea, I live on green power. Everything goes in waves, and there comes always an occasional moment, when I enjoy avocado & banana smoothie, a big piece of cake or a big piece of chocolate, it is just inevitable :-) 

 9. Your secret dreams? 

 Do what I love, feel healthy, happy and free in my life, have a loving family. To return to India, Bali, Spain, to visit Cuba and to continue being a world-wide open-minded person. Learn to live with even more ease. 

 10. Will you tell us something spicy? 

 I am “at home” in Spain, occasionally being called a Spanish girl with green eyes. What I search for and find in yoga in the Czech Republic, jumps onto me after landing in Spain in ten minutes. I love Zen gardens and I have created one with my own hands (do not ask me if I would do it again, my back keeps remembering it till today). The bamboo has grown a bit too much and walked to my neighbours’, so we are having a discussion. I love green colour and as a woman I am completely defenseless face to face not handbags and shoes, but to peridot jewels. Luckily they are not easily to be found at our place :-) 

Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte. 
Možná Vás budou zajímat i další související články:

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

Byl jednou jeden víkend

Chodidla jsou blízko země

Cti učitele svého: Guru Purnima

Kam kráčíme

Sbírejme plody až když jsou zralé

India All In One

Život je jako jízda na kole

Stačí málo…

Jen si tak plout

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Nové pravidelné lekce

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja

Jogailonek

Using Format