JOGAILONEK

Lidé často vyprávějí příběhy o tom, jak jóga dramaticky vstoupila do jejich života. 

 Do mého se jóga vplížila potichu skrze tanec. Po letech posilování, aktivního fitness života, tance a běhání po polích mi otevřela dveře do světa, kde mohu jen dýchat a jednoduše být. Ukázala mi moc uvolnění. Dovedla mne ke schopnosti přijímat, věřit, nechat věci se dít. Nechat věci být. Najít rovnováhu mezi bytím a aktivitou. Zcela potichu a bez fanfár mi obrátila život naruby. Změnila mé vztahy s lidmi, změnila můj vztah k práci, změnila můj vztah k lásce, můj vztah ke zdraví a nemocem, životním těžkostem, změnila můj postoj k této Zemi a k věcem, které se na této malé kuličce ve vesmíru dějí. Změnila můj pohled na štěstí, na bolest, na radost i na smutek. Dala mi pochopit, že nic se neděje bez příčiny a že nejdůležitější je, jak se ke svému životu postavíme, ne až tak to, co se v něm odehrává. Poskytla mi k tomu nástroje, nadělila mi odstup. Nedala mi nic zadarmo, každý máme to své bahénko, kterým musíme nejdříve projít, aby vykvetl leknín. Dala mi sílu věřit, že vše se děje jak má, a je na nás posbírat cestou zkušenosti, které budeme potřebovat v cíli. Pokud nějaký je. A tak teď mnohem více dýchám, žiji, raduji se ze slunce a přijímám vůni deště, běhám jen když se mi chce a také stále tančím s hudbou a plavu si s vodou. Plynu. A také chodím hodně bosa a začaly mi být malé boty. Doma jsem musela odsunout skříň, aby bylo místo na podložku. Jezdím na konec světa do chrámů s vědomím, že ten svůj mám stále s sebou. Jsem doma. Poslouchám se. A možná i proto stále lépe slyším i to, co mi říkají druzí a netrvám tak často bezhlavě na svém. Zato se za sebe umím postavit. Neříkám “ano” když chci říct “ne” a neříkám “ne” když chci říct “ano”. A taky docela často něco nevím. A ono to nevadí. 

 Chtěla bych, aby Vám bylo také tak dobře ve Vaší vlastní kůži. Abyste také viděli tak jasně. Alespoň někdy. Proto s laskavostí vedu studenty k objevování a vnímání vlastního vnitřního hlasu, vlastní cesty a úcty k prožitku a pravdě. Jógová praxe je na mých hodinách prostředkem k poznání, že jsme tvůrci svého života, cokoli vědomě zvládneme prostřednictvím hledání rovnováhy mezi pokorou a výzvou vytvořit na podložce, zvládneme vytvořit i ve svém životě. 

 Vedu jemně dynamickou vinjása jógu, s výdržemi v ásánách propojenými plynulým pohybem v souladu s vlnou dechu. Moje hodiny jsou kombinací práce s tělem, myslí, dechem, zpěvu, filozofie a poezie. Základem a zároveň cílem všech hodin je vědomá pozornost na podložce a vnímání přítomného okamžiku v ásáně tady a teď spíše než zaměření na zvládnutí obtížných ásán, vnímání osobních potřeb studentů je přirozeně vyplývající metodou stejně jako nabízené modifikace pozic tak, aby daná pozice vždy každému individuálně vyhovovala. 

 Intenzívně se věnuji jógové terapii ve smyslu změny postojů k situacím a reakcí na ně v našich životech a práce s tělem, které potom mohou následně pomoci v odstranění zdravotních potíží, zabývám se také prací s energií reiki, vyučuji jin jógu vycházející z tradiční čínské medicíny, uplatňuji principy práce s fasciemi, vzdělávám se v oblasti ajurvédy, marma jógy (práce s vitálními body) a systému siddha (tradiční system léčení z oblasti indického státu Tamilnádu). 

 Miluji cestování, za jógou vyrážím do zemí vzdálených, naposledy jsem studovala jógu na Srí Lance, v ášramech v Indii a na Bali. Zároveň ale věřím, že nemusíme odjet daleko a studovat stohy knih, abychom byli dobrými jogíny. Stačí naslouchat sám sobě. 

 Moje lekce jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé studenty. Jsem vděčnou letitou žákyní Lenky Nezvalové a její výuky Jivamukti jógy. Ovlivnili mne i další učitelé: Lucie Konigová, Ivana a Jan Knaislovi, Anand Krishna, Jessica Stickler, Adrian Cox, Sadhguru, Ramana Maharishi a další. Vedu lekce v Praze a v Kralupech nad Vltavou.

Bavilo Vás čtení? Sdílejte, lajkujte, diskutujte. 
Možná Vás budou zajímat i další související články:

Nemoc jako informace

Diwali: Poslední zhasíná

Jin jóga: Cesta do hlubin jogínovy duše

India All In One

Život je jako jízda na kole

Stačí málo…

Jen si tak plout

Za vším hledej ženu aneb Devět nocí

Nové pravidelné lekce

Sankalpa (záměr) aneb Jak si správně přát

Namaste…Zřím tě

Velký přehled jógových stylů aneb Jak je to s batikovanými tričky

Vesmír…

Jóga a co od ní čekat

Svátek Vesak - Buddha Purnima - Visakah Puja

Jogailonek

Using Format