GA PRO ŠŤASTNÉ FASCIE

Učení tradiční anatomie nás doslova rozřezává na kousky. Z něčeho tak zázračného jako je naše tělo se stanou oddělené fragmenty. Je potom těžké si představit, jak to celé může fungovat dohromady. Odpovědní je: pojivové tkáně (fascie a tekutiny). FASCIE drží celé naše tělo pohromadě, jsou jako pavučina na povrchu všech svalů, kostí, orgánů a mezi nimi a doslova propojují všechno se vším. PROPOJENÍ VŠEHO SE VŠÍM. Je to vidět? CELEK. SPOJENÍ. JÓGA. Fascie přenáší dokonce i vzruchy a povely, fascie můžou za to, že se naše cévy stáhnou, když cítíme ohrožení, abychom při boji nevykrváceli. Moudrost našeho těla je bezměrná. Fascie také při ohrožení zadržují vodu a tekutiny, všichni asi známe “uzlíky” v zádech, v šíji, když jsem ve stresu. Voda a její pohyb uvnitř našeho těla v hlavní roli. Fascie tak v důsledku formují i to, jak naše tělo vypadá a zpětně ovlivňují i naši psychiku a stav vědomí. 

 FASCIE (povázky) jsou důležitou součástí pojivové tkáně. Pojivová tkáň doslova vyplňuje celé naše tělo, prostor mezi klouby, orgány, soustavami a svaly. Je jakousi sítí, která způsobuje, že celé naše tělo drží pohromadě.
Fascie obalují a propojují každou část našeho těla.
Mohou mít podobu jemné pružné pavučinky nebo být tlusté jako vaz. Jsou schopny do určité míry kompenzovat a některé oslabené nebo přetížené části našeho těla, z různých důvodů ale také mohou tuhnout. To z dlouhodobého hlediska není žádoucí, z toho důvodu je velmi prospěšné se starat o své fascie stejně tak, jako se staráme o procvičování svalů. 

 Tradiční jógovou praxi doplníme variaci pohybů zaměřených na procvičení fascií nad rámec základních linií, správnou cirkulaci vody a vyplavení nežádoucích látek uložených v pojivové tkáni. Celé cvičení má výrazně uvolňující a relaxační vliv na naši nervovou soustavu a i z hlediska dlouhodobého přístupu k pohybu můžete snadno zjistit, že už ani čekání na tramvaj na zastávce nebude stejné, jako bývalo.  

Using Format